Allt du behöver veta om maratonlöpningens historia och utveckling!

Styrketräning för maratonlöpare

För att bli en bättre maratonlöpare och kunna springa både effektivare och snabbare är styrketräning ett bra komplement. För att vara tidseffektiv är det en fördel att kunna träna styrka hemma. För att kunna göra det på ett bra sätt behöver du en viss typ av utrustning. Med hantlar i olika vikter kan du exempelvis träna många olika styrkeövningar hemma på ett effektivt sätt. Hantlar är faktiskt ett av det effektivaste redskapen som du kan använda för att bygga muskler och styrka i kroppen. Det finns många olika typer av hantlar i olika modeller och utföranden.

Du blir inte stor av styrketräning

Det är inte sällan som löpare drar sig för att styrketräna. Det finns en rädsla hos många löpare att bli klumpiga och tunga. Men det är faktiskt ett misstag att undvika vikterna om du vill bli en bättre maratonlöpare. Det finns forskning som visar att du som löpare kan dra många fördelar av styrketräning. Att ha ett träningsupplägg som både innehåller löpning och intensiv styrketräning har stor sannolikhet att bli ett vinnande koncept om du vill bli bättre på olika distanser, däribland maraton.

Musklerna blir starkare av anaerob träning

Det som begränsar många löpare att förmågan att förse musklerna och hjärtat med tillräckligt mycket syre. Löpning är en aerob träningsform som är syreberoende. Styrketräning är en anaerob träningsform som innebär att du bryter ner glukos som blir energi utan någon hjälp av syre. Du förbättrar därigenom inte dina lungors kapacitet när du styrketränar. Därför är det många löpare som tror att styrketräning inte är hjälpsamt. Men styrketräning ger dig många avgörande fördelar i din önskan om att bli en bättre löpare. Du kan med hjälp av styrketräning få en bättre löpteknik, en bättre sprinthastighet och prestera bättre i exempelvis tempolopp.

Styrketräning stärker kroppen

Genom att få en bättre löpekonomi kan du komma längre och bli snabbare på sträckorna som du springer. Det att många är rädda för att bli stora och klumpiga stämmer inte. Styrketräning påverkar inte din uthållighetsträning negativt. Du kan förbättra både din styrka och prestationsförmåga genom att lyfta vikter. Det beror på att din löpträning sätter krokben för muskeltillväxten och därför kan du inte bygga riktigt stora muskler som löpare. En annan orsak till att du inte bygger stora muskler är att du troligtvis inte ligger på ett kaloriöverskott som är behövligt för att bygga stora muskler.

Introducera styrketräning successivt

För att bli en bättre maratonlöpare är två till tre styrketräningspass per vecka något att föredra. Du kan dra nytta av styrketräning om du bara tränar det en gång i veckan, vilket är bra att komma ihåg. För att få maximal utväxling av både löpträningen och styrketräningen är det viktigt att du är utvilad inför varje träningspass. Låt det helst gå 24 timmar mellan styrketräningen och dina löppass. När du ska introducera styrketräning som ett komplement är det viktigt att du gör det gradvis. Öka träningsvolymen och intensiteten efterhand. När du styrketränar förebygger du även skador, vilket är väldigt bra när du springer maraton. Maratondistans är något som är påfrestande för kroppen.