Allt du behöver veta om maratonlöpningens historia och utveckling!

Spännande maratonlopp

Maratonlopp har alltmer förvandlas till folkfester. Det började med motionstävlingarna under 1960-talet vilket var motionslopp där alla, oavsett nivå, startade i samma tävlingar. Lidingöloppet är ett sådant lopp. När det hölls för första gången i mitten på 60-talet kom det över sexhundra deltagare. Idag har loppet runt 15 000 deltagare och dök dessutom upp i Guinness Rekordbok år 1982 i egenskap av världens största terrängtävling i löpning. Joggingvågen etablerades på 1970-talet, det blev normalt att jogga runt utomhus i egen takt, snabbt eller långsamt.

New York Marathon

New York Marathons inträde har utvecklats till ett adelsmärke för en livsstil med löpning. Det var premiär år 1970 med 126 män på startlinjen, loppet tog plats i Central Park och ingen brydde sig så mycket om det. Några år senare lade man om banan till att passera genom stadens olika delar, då deltog 1500 personer och över en halv miljon invånare stod utefter banan. New York Marathon hade blivit folkfest!

Stockholm Marathon

Även om premiäråret för Stockholm Marathon var 1979 sprangs det maraton i Stockholm betydligt tidigare, redan 1912 vid OS. Premiären för Stockholm Marathon hade 2000 deltagare och ett hundratal tusen åskådare efter gatorna. Stadsmaraton, eller ”maran”, ASICS Stockholm Marathon, är numera en global händelse som drar till sig löpare från många länder, både kvinnor och män.