Allt du behöver veta om maratonlöpningens historia och utveckling!

Håll jämn energinivå under löpträningen

Tränar du inför ett maraton eller något annat lopp? Då är det viktigt att du tänker på kosten. Ett maraton är en lång distans som kräver stora förberedelser i form av träning såväl som energiintag. Här ger vi dig de bästa tipsen på hur du kan hålla en jämn energinivå när du tränar inför ditt maraton.

Ät näringsrika mellanmål

Mat är kroppens bränsle. Om du vill bli en snabb och uthållig maratonlöpare är det viktigt att du ger kroppen den energi som den behöver. Undvik godis, läsk och snabbmat om du vill bygga en stark kropp. Välj hellre näringsrika mellanmål från Wasa som ger dig energi och fibrer. Wasa tillverkar många olika sorters knäckebröd. Wasa Sandwich är ett praktiskt, mättande och gott mellanmål som finns i många olika smaker. Det är ett fiberrikt mellanmål med fullkorn som inte kräver några förberedelser. Det är lätt att ta med mellanmålet i väskan eller under långpassen när du behöver energi.

Ät innan, under och efter

42 195 meter är en imponerande distans som kräver ordentliga förberedelser i god tid. Under denna träningsperiod bör du lägga in ett par långpass på cirka 20-33 kilometer för att vänja kroppen vid distansen. Under dessa långlopp bör du se till att äta bra både innan, under och efter – precis som på tävlingsdagen. Ät gärna ett rejält mål tre timmar innan långpasset. Ett exempel på en bra och stadig frukost är gröt, knäckebröd från Wasa med ägg eller ost samt vatten och juice eller frukt. Under passet tar du med dig ett litet mellanmål i form av en smörgås eller en frukt samt vatten. Efter passet äter du en stor lunch eller middag för att fylla på kroppens energilager.