Mat & dryck inför maraton

Maten är en mycket viktig del av förberedelserna inför ett maraton. Fel kost kan förstöra månaders träning och därför är det viktigt att du gör en plan om vad du ska äta veckan innan loppet. För lite energi kan göra det svårt eller omöjligt att genomföra loppet. Här kan du läsa mer om hur du ska tänka kring mat och dryck inför ett maraton.

Veckan innan

Veckan innan är det bra att dra ned på träningsmängden. Istället kan du fokusera mer på kosten. Ambitiösa löpare kan kolhydratladda dagarna innan loppet, men för de flesta räcker det att äta lite mer kolhydrater veckan innan. Särskilt viktigt är det att börja dricka vatten flera dagar innan. Kroppen kan inte absorbera för mycket vatten på en gång och därför kan du inte dricka för mycket på själva tävlingsdagen.

Dagen innan

Dagen innan bör du äta rejäla måltider. Middagen är särskilt viktig och försök få i dig en stor mängd kolhydrater. En klassisk måltid innan ett maraton är någon form av pasta. Undvik för fiberrik mat eftersom det kan ta lång tid för för magen att bryta ned. Du bör inte heller experimentera med mat som du inte är van vid eftersom det kan ge en orörlig mage på tävlingsdagen.

På tävlingsdagen

På den stora dagen är måltiden innan loppet den viktigaste. Det är vanligtvis frukosten och den bör ätas tre timmar innan start. Tumregeln är att försöka äta så mycket du kan, men bara saker som du vanligtvis äter till frukost. Tävlingsdagen är inte rätt tid att experimentera med ny mat, sportdryck eller gel. Ät din vanliga frukost, men mer än vanligt. När det gäller dryck kan du börja sippa vatten direkt när du vaknat och fram till start. Drick cirka en deciliter i taget så att kroppen hinner absorbera det. Minuterna innan start kan du med fördel dricka lite sportdryck och äta en banan eller någon annan form av energi.