Populära distanser för långlopp

Maraton är en drömdistans för många löpare. Det finns dock många andra distanser för den som vill öva inför maraton eller den som letar efter en ännu större utmaning. Här kan du läsa mer om några populära distanser för långlopp.

Maraton

Maraton är ett 42 195 meter långt löplopp. Det är en olympisk löpgren där de tävlande springer på landsväg eller gator. Årligen arrangeras flera hundratals maratonlopp över hela världen. De flesta stora städer har ett årligt maratonlopp som lockar stor publik och många deltagare. I Sverige är ASICS Stockholm maraton det största. Distansen motsvarar 26 miles och vid alla stora lopp kontrollmäts banan. Det blir allt vanligare med maratonlopp i skog och terräng.

Halvmaraton

Ett halvmaraton är, precis som namnet antyder, ett halvt maraton. Sträckan är således 21 097,5 meter och sker oftast på landsväg eller gata. Genen är inte en olympisk löpgren och den finns inte heller med i friidrottens ordinarie världsmästerskap. Det arrangeras dock ett särskilt världsmästerskap för denna distans. Halvmaratondistansen är mycket populär bland löpare. Professionella löpare såväl som amatörer gillar denna distans. Många väljer att springa ett eller flera halvmaraton innan de vågar sig på ett helt maraton. Det största halvmaratonloppet i Sverige är Göteborgsvarvet som lockar tiotusentals deltagare. Stockholm halvmaraton är det näst största loppet.

Ultramaraton

Ultramaraton är något för den som sprungit ett eller flera maraton och letar efter en ännu större utmaning. Ett ultramaraton är ett löplopp som är längre en ett maraton. Det behöver inte vara en specifik distans så länge det är längre än 42 195 meter. Det finns dock vissa som hävdar att ett riktigt ultramaraton måste vara 100 kilometer, men populära sträckor är även 50 och 75 kilometer. Det finns även ultramaratonlopp som är flera hundra kilometer och pågår i flera dagar. Det är vanligt att ultramaraton sker i terräng eller skog eftersom det ofta är mer skonsamt för kroppen.