Olika löpklasser

Med ordentlig träning, bra kost och ett rejält pannben kan de flesta klara av att springa ett maraton. Tidsgränsen är oftast 6 timmar vilket gör att deltagarna kan gå vissa sträckor. För att undvika trängsel brukar maratonlöpare delas in olika löpklasser baserat på den tid de beräknar springa i mål på. Eliten startar först och därefter följer den näst snabbaste gruppen och så vidare. Här kan du läsa mer om en vanlig uppdelning av löpklasser.

Hur många löpklasser?

De allra flesta maratonlopp delas upp i olika löpklasser för att loppet ska kunna genomföras så smidigt som möjligt. Det blir dessutom en roligare upplevelse för alla deltagare om de kan springa i det tempo som passar dem bäst. Vid anmälningen till ett maratonlopp är det därför vanligt att löpare anger sin planerade sluttid. Vid större lopp är det vanligt att ange tid från tidigare lopp och därefter är det arrangörerna som placerar löparna i rätt startgrupp. Vid ASICS Stockholm Maraton och vid många andra maraton finns det farthållare som hjälper löparna att hålla en jämn distans underloppet och uppnå önskad tid. Farthållarna för Stockholm Maraton finns för tiderna 3.00, 3.15, 3.30, 3.45, 4.00, 4.15, 4.30, 4.45, 5.00, 5.15 och 5.30. Om du springer med gruppen 4.15 kommer du således att gå i mål 4 timmar och 15 minuter efter start. 3.00-gruppen är den snabbaste gruppen och endast mycket vältränade och erfarna löpare har möjlighet att hålla detta tempo. Den som vill ha en behaglig och relativt lugnt upplevelse, men säkerställa att komma i mål inom utsatt tid bör välja 5.30-gruppen.

Eliten

De flesta stora maratonlopp har stora prispengar och lockar därför till sig elitlöpare. Dessa startar ofta i en klass för sig för att inte störas av vanliga motionärer. Stockholm maraton är även det Svenska Mästerskapet i maratonlöpning och har därför många elitlöpare. Dessutom kommer professionella löpare från hela världen och deltar i loppet.